kollage_frkn

Fabriken – umgås, bygg, skapa, designa, prototypa & idéutveckla
Med Fabriken vill vi ge människor möjlighet att bygga, designa och utveckla sådant som inte går köpa i affärer. Bygg om möbler, designa prototyper, skapa konstverk eller fixa små saker som underlättar i vardagen.

Fabriken är ett ”makers space” med maskiner och verktyg för digital produktion, snickeri och elektronik, som du får tillgång till genom att betala en självkostnadsavgift och bli produktionsmedlem. I priset ingår också de kurser och utbildningar som behövs för att använda Fabriken. Verkstaden är tillgänglig för vem som helst som tycker om att bygga, skapa, designa och prototypa, men vår specialitet är prototyper, 3D-modellering, hantverk och produktionsbaserade workshops. Vi arbetar också med pedagogiska utvecklingsprojekt och workshops som riktar sig till hela familjen.

Om du vill läsa mer om de maskinerna som finns tillgängliga i Fabriken, klicka här!

Öppettider:

Måndag – tisdag kl 16.00-21.00 (Endast medlemmar)

Onsdag kl 14.00-16.00 Endast företagsmedlemmar. Bokas via mail minst 24 timmar innan. kl 16.00 – 21.00 (Endast medlemmar)

Torsdag  kl 17.00-21.00 (Öppen Verkstad). Öppet för allmänheten med möjlighet att vara i Fabriken utan att vara produktionsmedlem eller betala avgift.

Kontakt:

 

Tekniska frågor och frågor om själva verkstaden:
Jack Dahlén, Drivsansvarig.
Mail: fabriken@stpln.se

 

Fabrikens Facebook hittar du här

Fabrikens Twitter hittar du här

 

Spara

Vill du bli produktionsmedlem?

För att använda Fabriken måste du teckna ett produktionsmedlemskap.  Mer information om vad som ingår i de olika medlemskapen hittar du HÄR

Nedan hittar du länkarna som går direkt till anmälningen.

priser_fbrkn

Student/Pensionär

Ordinarie

Företag Mini

Företag Maxi

Familj

_________________________________________________________________________

 

Är du redan produktionsmedlem?

Här kan du boka de maskiner du vill använda, anmäla dig till kurser och workshops eller hitta information om våra maskiner. Här finns också information om det material vi har till försäljning.

För att anmäla dig till någon av våra kurser eller workshops, klicka på E-symbolen här nedanför:

 

Är du medlem och vill boka Laserskärare 1:

 

Är du medlem och vill boka Laserskärare 2:

 

Är du medlem och vill boka CNC:

 

 

Är du medlem och vill boka 3DPrinter Ultimaker:


Fabriken – Sveriges första FabLab-inspirerande makers space

2007 såg vi ett TED-Talk som lämnade djupa avtryck! Neil Gershenfeld som är chef på M.I.T. och Center for Bits and Atoms i Boston berättade om hur gränserna mellan den analoga och den digitala världen höll på att omförhandlas och om hur vi hade gått segrande ur den digitala revolutionen. Näsa revolution förutspådde han inom fabrikation, och på M.I.T. hade man redan börjat undersöka hur en sådan rörelse skulle kunna se ut. Man utvecklade s.k. FabLabs (Fabrication Labratories) och placerade dem i Community Centers, där vem som helst fick lov att använda maskiner som dessförinnan bara funnits inom industrin. De första ”makers spacen” var födda och därefter spred sig Makers-rörelsen över jorden!

Vi bestämde oss direkt för att Sveriges första FabLab skulle öppna på STPLN!

Vi köpte in en 3D-skrivare, besökte ett FabLab i Tromsö och vi träffade till och med Neil Gershenfeld.

Men det var svårare än vad vi trodde att 2007 försöka förklara för människor i Sverige och Malmö  vad ett FabLab är för något. Då var det ingen som visste vad en 3D-skrivare var, och när vi försökte förklara tyckte man att det lät spännande, men det var få som verkligen förstod dess potential.

Sedan dess har det flutit mycket vatten under broarna och Neil Gershenfelds profetia slog in. Makersrörelsen är starkare än någonsin och det öppnas Makers spaces och FabLabs överallt.

Fabriken, som faktiskt var Sveriges första FabLab, startade som ett experiment med stark draghjälp från Malmö högskola. Därefter tog brukarna över och i augusti 2013 öppnade vi igen efter en tids renovering och med flera nya maskiner. Då hade vi också inlett ett unikt samarbete med företaget Arduino Verkstad som hjälper oss att också fortsättningsvis vara först med det senaste.

Vi är inte längre ensamma i Sverige och vi älskar initiativ som Stockholm Makers Space och KKV Elektro i Göteborg.

Vill du läsa mer om vägen hit så hittar du en spännande DN-artikel här, lite från Sydsvenskan här, några rader i HD här, samt lite roliga blogginlägg här, här och här

Fbrkn2

20131029_172542